Tiga gaya penataan

DUA kediaman semi-D cluster yang dibeli dirobohkan dinding sempadan untuk membentuk sebuah banglo. Sesuai status dan keluasan, kediaman Sabariah M Tahir layak menonjolkan apa juga gaya penataan termasuk konsep Inggeris yang menjadi idaman. Namun, hasil muafakat bersama suami, Mohd Najeeb Khalid pengaruh Timur Tengah lebih berleluasa diperlihatkan menerusi langsir, permaidani, perabot dan perhiasan.

“Saya sebenarnya mengagumi gaya Inggeris kerana ia menjadikan suasana rumah manis dan romantik. Malangnya, suami keberatan kerana berpendapat gaya itu membuatkan ruang nampak serabut. Setelah berbincang,

Timur Tengah dijadikan inspirasi hiasan

Kediaman Sabariah tonjol konsep Asia Barat, klasik Eropah, Inggeris kelihatan mewah dan selesa

Kediaman Sabariah tonjol konsep Asia Barat, klasik Eropah, Inggeris kelihatan mewah dan selesa

dalaman. Selain secocok luas kediaman, bagi saya tidak susah mencari perabot dan perhiasannya kerana kian banyak membanjiri pasaran,” katanya.

Buat permulaan, gaya berkenaan dicuba di ruang tamu diwakili set perabot tamu saiz besar, perhiasan kaya ukiran dan kabinet hiasan kaca dengan rangka bersadur keemasan.

Memahami pilihan perabot dan kemasannya itu berpotensi menyumbang suasana sesak, Sabariah menutup kekurangan dengan mengehadkan bilangan perabot selain merancang rapi susun atur.

“Saya mengutamakan keselesaan. Justeru, setiap kali merancang susun atur, saya pastikan susunan perabot tidak mengongkong aliran pergerakan. Selain dihuni keluarga, rumah ini sebenarnya menjadi tempat berkumpul saudara-mara dan kerap dikunjungi anak-anak rakan serta jiran. Saya senang melihat mereka bebas bermain dan berlari di sini. Saya tidak mahu disebabkan ingin kediaman cantik, saya harus menetapkan syarat tertentu untuk mereka mengunjungi kediaman,” katanya yang berpeluang menzahirkan minat terhadap gaya Inggeris di kamar tidur tetamu aras bawah.

Menyifatkan bilik itu gambaran cita rasa peribadinya, Sabariah tidak bercadang meneruskan gaya berkenaan di ruang lain kediaman.

“Memadailah kamar tetamu itu saja tempat saya menunjuk bakat menghias ala Inggeris. Kalau adapun, mungkin satu dua sudut taman disisipkan sentuhan gaya itu,” katanya yang memenuhi taman dengan lampu solar pancang pelbagai bentuk termasuk kelopak bunga, haiwan lebah, rama-rama, pepatung dan sebagainya.

Ruang tamu dengan pengaruh Timur Tengah.

Ruang tamu dengan pengaruh Timur Tengah.

“Lampu berkenaan yang bertukar tiga warna merah, biru dan hijau selang sesaat mengubah wajah landskap seperti taman Inggeris. Seimbas pandang macam pari-pari kecil yang hinggap di kelopak bunga dan hujung daun,” katanya.

Pengubahsuaian membabitkan 60 peratus ruang rumah termasuk dua tangga dijadikan satu, ruang dapur berubah fungsi menjadi bilik tetamu dan sebahagian dinding bilik tidur utama diroboh bagi menghubungkannya secara terus dengan ruang menonton, ruang makan ditempatkan di tengah ruang manakala kaunter sarapan dibina di sayap kanan rumah.

Sabariah berpuas hati dengan hasil pengubahsuaian kecuali bahagian tangga yang gagal memenuhi kehendaknya. Sabariah mengidamkan tangga ala Bollywood yang mengusulkan dua laluan namun kerana masalah pelan lantai selain sebab keselamatan, dia terpaksa memendam dulu hasratnya itu.

“Saya berkenan dengan binaan tangga bercabang dua seperti dipaparkan dalam filem Bollywood. Namun, rekaan tangga begitu mengambil sebahagian besar ruang selain berbahaya kerana tidak berpelantar. Akhirnya, kami buat keputusan mengekalkan bentuk asli tangga diberi sentuhan tradisional melalui tingkap Melaka dan hiasan panel kaca berwarna di dindingnya,” katanya.

Di samping menonjolkan keunikan gaya, keunikan tingkap berkenaan disifatkan Sabariah penyelamat keadaan kerana membawa masuk pencahayaan dan pengudaraan di kawasan yang sebelum ini gelap dan pengap.

Gaya penataan klasik Eropah di bilik tidur utama.

Gaya penataan klasik Eropah di bilik tidur utama.

“Sebelum tingkap dibina, kawasan tangga gelap kerana terlindung cahaya. Sebaik siap, tingkap itu bukan saja membawa masuk cahaya bahkan mencuri tumpuan tetamu yang bertandang,” kata pemilik kediaman menawarkan dua belas bilik tidur ini.

Ditanya bagaimana dia menentukan gaya penataan bagi setiap bilik tidurnya, Sabariah dan suami berkongsi selera memilih pengaruh klasik Eropah untuk kamar tidur berdua manakala anak-anak diberi kebebasan penuh memilih kelengkapan serta kemasan bilik tidur mereka.

Kelengkapan bercita rasa Eropah kata Sabariah empuk, selesa dan memanfaatkan sepenuhnya luas ruang. Selain perabot asas seperti katil, almari pakaian, meja solek serta meja sisi, dia tidak perlu memikirkan memenuhi ruang dengan perabot sampingan.

Sementara, bertentangan dengan cat krim yang melatari seluruh kediaman, bilik anak bersuasana ceria menerusi cat biru, coklat dan hijau. Kata Sabariah, warna berkenaan dipilih sendiri empat anaknya; Nurul Adila, Mohd Adlan, Mohd Addin dan Khalid mengikut warna kegemaran masing-masing.

“Saya turutkan saja kehendak mereka. Yang sukakan hijau dibenarkan memilih hijau bermula dinding hingga cadar dan langsir,” katanya.

Sabariah bagaimanapun terkilan cat dinding luar kediaman tidak boleh diubah kerana terikat dengan syarat ditetapkan pemaju rumah. Syarat berkenaan memerlukan warna asal dinding krim dikekalkan.

“Walaupun sedikit kecewa, saya cuba bersikap positif mengenainya. Krim juga antara warna yang diharapkan untuk menyejukkan kediaman selain menghindar suasana hambar akibat penguasaan perabot kayu,” katanya.

Berita Harian