Panduan Memilih Langsir

Antara keperluan praktikal dan seni tatarias, langsir memainkan peranan penting kepada sesebuah rumah.

Antara keperluan praktikal dan seni tatarias, langsir memainkan peranan penting kepada sesebuah rumah.

Pilihan langsir yang tepat dan sesuai adalah penting untuk memberikan keselesaan dan juga menyerlahkan kecantikan rumah kediaman anda. Kini, fungsi langsir tidak lagi hanya sebagai pendinding cahaya matahari tetapi ia menjadi sebahagian aspek penting hiasan dalaman.

Berikut adalah beberapa panduan untuk anda memilih langsir yang tepat dengan keperluan dan kehendak anda:

1. Tentukan anggaran bajet.

Kain langsir datang dengan pelbagai harga. Ada yang murah, ada yang mahal, bergantung kepada kain dan kualitinya. Ada kain langsir yang berharga di bawah RM10 semeter dan ada yang sehingga lebih RM60 semeter. Andalah yang menentukan setakat mana anda ingin berbelanja. Yang terbaik biarlah ia selaras dengan kemampuan anda. Contohnya, jika kain langsir yang anda minati berharga RM50 semeter dan panjang langsir yang diperlukan adalah 6 meter, mampukah anda mengeluarkan belanja sebanyak RM300?

2. Buat ukuran dan tentukan bentuk langsir

Ini satu aspek yang penting. Jika anda ke Kamdar untuk mencari kain langsir, perkara terakhir yang anda mahu terjadi adalah ditimpa kebingungan sewaktu menentukan panjang kain langsir. Sebagai panduan mudah, lukis secara ringkas bentuk segiempat tingkap atau pintu gelongsor (sliding door), dan ukur dimensi (panjang x lebar) tingkap tersebut di dalam buku nota kecil. Bawa buku tersebut dan tunjuk kepada pembantu jualan di kedai. Mereka yang mahir dalam bidang ini akan membantu anda membuat ukuran kain yang tepat.

3. Padankan corak dan warna langsir dengan kediaman anda

Jika dahulu pilihan corak dan warna langsir adalah terhad, hari ini tidak lagi. Kini, anda saban hari dijamu dengan rekaan langsir terkini, banyak antaranya lain daripada yang lain. Ada corak tradisional dan ada corak moden. Ada warna terang dan ada yang gelap. Ada corak melintang dan ada corak membujur. Pendek kata, anda boleh melakukan pelbagai kombinasi corak dan warna. Namun, pastikan ia kena dengan hiasan dan pandangan keseluruhan rumah anda.

4. Pilih touch up

Kini juga, langsir datang dengan pelbagai pilihan touch up. Anda boleh membuat ropol, potongan lurus, kedutan, bidai dan sebagainya. Jika anda ingin menjahit sendiri dan masih lagi berjinak jinak dengan seni jahitan langsir, dapatkan bantuan serta latihan yang mencukupi. Pelbagai panduan jahitan langsir kini boleh didapapati dengan mudah, samada menerusi buku, e-book dan juga informasi internet yang boleh didapati dengan percuma. Pilih sahaja.

5. Beli perkakas tambahan yang lain

Setelah langsir anda siap dijahit, tugas terakhir yang perlu dilakukan ialah dengan memasang langsir tersebut. Pastikan perkakasan lain, samada kecil atau besar, telah dibeli dengan lengkap. Periksa palang langsir dan buat perkiraan yang anda telah mempunyai bilangan cangkuk yang mencukupi. Jika tidak, beli cangkuk tambahan dan ia mestilah padan dengan jenis palang. Juga, tali pengikat langsir yang menarik dan sepadan adalah menjadi kemestian untuk menambah seri. Tali ikatan yang selalunya dijual asing boleh didapati antara RM10 hingga RM50, anda pilih sahaja mana yang sesuai.

Tip & Petua

16 Komen untuk Panduan Memilih Langsir

  1. banyakkan gambar dan contoh

  2. syer clor blek tdo merah n ptih 4 wding r.set katil ptih so blek sye xder re besar cngat.so sesuai x.cm mne pun sye nk merah n ptih jgak

  3. Saya masih binggung memikirkan langsir design apa yang sesuai untuk pintu diruang tamu saya yang berbentuk alcove dan pintunya buka ke arah dalam rumah. Pintu 2 tu memang sentiasa ditutup kerana kami mengguna pintu utama yang lain. Dibahagian dalam rumah pintu alcove itu kami hiaskan dgn dua wingchair. Tolong beri idea yang sesuai untuk kami sekeluarga. Terima kasih

  4. rumah semi-D saya berkonsep moden dan telah dibuat plaster ceiling supaya nampak cantik.so saya nak tahu bagaimanakh design langsir yang sesuai untuk ruang tamu dan bilik utama

  5. sy akan berpindah ke rumah baru,..rumah tersebut telah diduduki oleh kakak ipar sy dan kini beliau sekeluarga telah pindah ke rumah baru,..jadi rumah tersebut sy dan suami membelinya,.yg merunsingkan sy,..ruangtamu rumah itu sgt terhad berbanding ruang2 yg lain sangat besar,..ruang tamu nya sgt rendah berdekatan dengan siling,.jadsi sy x tahu bagaimana nak cari langsir,.klu boleh nak nampak ruang lebih luas dan tinggi,..perlukah sy pilih yg berjalur keatas,..tp takut x kena pula…adeyyy

  6. hye sabrina…
    untuk ruang tamu yang terhad saya berpendapat sesuai untuk corak yang menegak.x kisah lah jalur2 atau berbunga atau geometrik.yang penting menegak and jgn terlalu fancy yer…

  7. Ruang tamu rumah saya berwarna kuning lembut. Set sofa 3+2+1 berwarna kuning lembut juga.Saya tidak pandai nak pilih warna kain langsir yang bersesuiaan dengan keadaan ruang tamu tersebut. Sekarang saya pasangkan langsir berwarna berwarna kuning lemak ketam. Rasanya tak begitu sesuai. boleh ke bagi panduan sedikit.

  8. Gumah saya di cat ber warna .. ada merah .. hijau dan oren… selalu langsir saya berwarna kuning … tapi kali ini suami nak warna purple… .. Di bahagian tingkap dan Sling door suami cat warna hijau pucuk pisang .. Adakah pilihan suami warna purpe tu kena?

  9. saya dah start pening lagi2 dkt nak raya cam ni,kononya nak yang soft color la tapi bile dah sampai kedai langsir lain plak jadinya,rambang mata wei!!!alih-alih dah tersalah beli,nyesalnyeee.tlg bg tips hilangkan rambang mata saya ni..

  10. salam..

    sy ingin berkongsi pendapat..sy baru memiliki rumah double storey di salak tinggi, iaitu Taman Ixora lestari..rumah tue adalah rekaan moden..so lihat pada ruang tamu rumah sy..ruang tamu agak besar..dinding sy cadang letak color hijau lumut n slow color hijau(hijau susu)contras dinding tue mengikut peredaran zaman skrg..(moden)..so kain langsir yg sy inginkan sudah pasti bukan nmpk mcm klasik..tp bermotifkan moden..lagi satu set kerusi warna coklat,bantal kerusi(bantal hiasan) sy cmpurkn color hijau lumut + coklat susu.kene x.yg menyukarkan sy skrg nie kain langsir jenis ape yg kene dgn color dinding rumah n set kerusi tersebut.

  11. mahu contoh langsir untuk org lelaki bujang..darisegi warna dan desing…

  12. cantik gaya inggeris…….saya mmg dah lama berminat

  13. saya sukakan gaya inggeris….blh x tunjukkan paten lgsir yg terbaru utk gaya inggeris

  14. warna langsir n design mn yg sesuai utk ruang tamu yg berbentuk 4segi tepat..sofa berwarna merah.. tolong bg pendapat..sy xda idea la nk amik warna lembut or garang

  15. slm. sy nak minta pnpdt, wrna lgsir yg sesuai bg dindg yg brcat wrna light green dan pctre wall bwrna hijau lmut..

  16. rumah pertama saya hhampir siap……….pening kepala nak pilih warna ape untuk langsir pertama. selama ni kat rumah sewa amik dr kampung jer……..saya banglo saiz kecil sebijik……ada 4 bilik utuk di hias…ruang tamu ada dua dan dapur serta dewwan makan lagi….cat biru slow. saya suka hitam dan pink. any suggestion

Leave a Reply