29 Comments

  1. nursharmin
    nursharmin

    saya bukanlah seorang yang pandai menghias rumah, apatah lagi dibesarkan dikalangan adik beradik yang ramai lelaki, jadi saya tidak pernah peduli tentang kesesuaian susun atur perabot mahupun konsep sesebuah rumah. namun sejak membeli kediaman sendiri, saya ingin pratikan satu konsep hiasan dalaman yang praktikal dan sedap mata memandang. rencana diatas sedikit sebanyak dapat membantu saya, namun lebih mudah dipraktikan seandainya disertakan dengan gambar sebagai panduan menyokong keterangan rencana.

    July 14, 2009 at 6:24 am Reply
  2. yahya
    yahya

    bagaimana kalau ruang tamu berbentuk L dan berdekatan dengan tangga serta sliding door sila beri contoh gambar dan keterangan jikalau boleh berikan warna yang sesuai untuk ruang tamu tersebut

    November 21, 2009 at 12:41 pm Reply
  3. intan
    intan

    rumah saya berbentuk lurus dan bilik 4 sederet, masaalah saya ialah adakah ruang mula masuk sesuai untuk tamu atau ruang keluarga nonton, manakala ruang makan di dapur yang sempit atau ruang diberi kepada 3 bahagian.. tolonglag beri pandangan …

    November 25, 2009 at 3:10 pm Reply
  4. admin (Listing owner)

    Intan, kena tau berapa besar ruang yang ada baru boleh buat keputusan. Mungkin mula-mula ruang tamu, kemudian ruang menonton kemudian ruang makan.

    November 25, 2009 at 11:29 pm Reply
  5. lina
    lina

    luas keseluruhan kwsn umh 20×60.jd utk ruang tamu kecik jela.saya suka perabot kaler hitam.camner nk menghias rung tamu yg kecik tu nmpk luas,kemas n cantik????

    December 2, 2009 at 2:59 pm Reply
  6. farhana
    farhana

    warna ape ke yang sesuai tu kelihatan ruang tamu yang luas..

    January 8, 2010 at 1:10 pm Reply
  7. idakt
    idakt

    Saya telah membeli sebuah rumah teres 2 tingkat yang mempunyai ruang tamu yang berkeadaan memanjang dan agak sempit.sukar untuk saya menyusun atur perabot.ruang dapur kering boleh dilihat terus dari luar.macam mane saya boleh menyusun ruang ini agar nampak menarik.

    January 22, 2010 at 8:43 pm Reply
  8. Aniez
    Aniez

    say minta pendapat kawan-kawan,megenai rumah saya .keadaan dlm rumah agak kecil ,bagaimana kah saya hendak menghias rumah saya supaya kelihatan kemas dan cantik.

    April 30, 2010 at 8:43 am Reply
  9. siti
    siti

    saya suka dengan laman web ni, banyak info yang saya dapat. saya seorang yang minat dengan hiasan yang cantik, simple n trendy. pada pendapat saya ianya lebih menarik dan praktikal jika disertakan cara dan gambar dekorasi yang lebih banyak. TQ

    July 15, 2010 at 4:31 pm Reply
  10. Zulila
    Zulila

    rumah saya mempunyai keluasan yang cukup besar,ttapi saya masih tercari2 apakah tema yang ingin saya terapkan pada hiasan dalaman rumah saya. Pada dasarnya saya amat meminati hiasan gaya inggeris..dgn melayari laman web ni saya telah sedikit sebyk mendapat info n inspirasi tuk hiasan dalaman rmh saya. harap di pelbagaikan dgn tip2 juga gmbr2 dekorasi. TQ

    October 10, 2010 at 6:02 pm Reply
  11. noor maznita che aziz
    noor maznita che aziz

    saya mmg minat dengan hiasan dalaman rumah , terutamanya gaya english, minat sangat-sangat. Kalau boleh saya nak mintak pendapat camner nak mencantikkan lg rumah saya … terima kasih.

    October 24, 2010 at 9:40 pm Reply
  12. mely
    mely

    hai saya nak pindah rumah tetapi rumah saya ni ada 2 pintu satu sliding 1 pintu kayu.kalau terus masuk dia betuk bersegi2 ni tgh pening nak susun ni

    December 16, 2010 at 1:02 pm Reply
  13. azlina
    azlina

    kalau boleh letak la gambar deco rumah banyak skit

    January 2, 2011 at 1:36 pm Reply
  14. humayraa
    humayraa

    warna apa sesuai utk ruang tamu yang besar????

    January 11, 2011 at 11:00 am Reply
  15. norhermie
    norhermie

    saya ni tengah dok fikir macam mana cara nak menghias simple tapi nampak cantik dan kemas..

    February 15, 2011 at 4:14 pm Reply
  16. Honey
    Honey

    Salam. Ruang tamu rumah saya sempit. Warna dinding kuning muda dan tiles warna kuning gelap sikit. Perabot warna apa yang sesuai. Saya menyukai gaya ringkas dan kotemporari.

    April 10, 2011 at 4:18 pm Reply
  17. najwa
    najwa

    dinding brwarna ungu lembut n ungu gelap,sesuai dgn prabot warna apa utk mnmpakkn ruang tamu yg luas dan menarik?utk mkluman kluasan ruang tamu 20×22 kaki persegi.

    June 2, 2011 at 11:19 pm Reply
  18. ZURINA ZAINAL ABIDIN
    ZURINA ZAINAL ABIDIN

    Bolehkah diletakkan kerusi 2 atau 3 seater pada ruang atau selari dengan sliding door?

    August 11, 2011 at 2:29 pm Reply
  19. anuar
    anuar

    ruang tamu rumah saya berkeluasan 22X16ft . namun perabut yang ada hanyalah set sofa, meja kopi, almari tv dan kabinet hiasan yang bersaiz sederhana. pada pendapat apakan konsep susun atur yang sesuai saya gayakan. terima kasih

    August 21, 2011 at 1:11 am Reply
  20. Nita
    Nita

    Mohon maaf tak brrkomen tapi bertanya:
    Saya kebetulan bukan type yang bisa menghias dan menta rumah tapi saya ingin rrumah saya indah dipandang dengan penataan interior yg bagus
    Yang saya mau tanyakan kalau kita menggunakan jasa seorang dessgn interior mahal gak. Trus bagaimana perhitungannya mohon info

    September 13, 2011 at 11:35 am Reply
  21. mama sofea
    mama sofea

    salam,
    saya baru je memasuki rumah baru. masalahnya, ruang tamu sy yang agak luas, terasa sempit bila sofa yg saya beli nampak kurang sesuai. sofa saya bulky, jenis yang tempat sandarnya melepasi kepala.jadi sempit pulak ruang tamu tu, kecewa juga..:(.

    October 21, 2011 at 2:57 pm Reply
  22. azrin
    azrin

    saya mempunyai keluasan ruang tamu yang luas 25kaki x 18kaki. saya tidak tau macamana gaya ingin dipaparkan. sehingga kini saya biarkan ruang tamu kosong je. hanya carpet saya bentang agar tidak kelihatan terlalu kosong. harap dapat membantu

    November 4, 2011 at 11:44 am Reply
  23. mr rosmaini din
    mr rosmaini din

    salam…kos utk khidmat nasihat/pandangan hiasan ruang tamu mahal tak?

    November 12, 2011 at 10:03 am Reply
  24. yusanisa asmari
    yusanisa asmari

    Saya amat berminat dengan hiasan dalaman. Setiap 2 atau 3 bulan saya akan men gubah kedudukan perabot. Saya minat dekorasi yang simple. JIka boleh dipaparkan dekorasi yang simple dan cantik. Terima kasih

    November 12, 2011 at 4:20 pm Reply
  25. zunaidah
    zunaidah

    apakah warna yang sesuai untuk ruang tamu agar kelihatan luas

    December 17, 2011 at 12:33 pm Reply
  26. sapura
    sapura

    ruang tamu saya memanjang keluasan rumah keseluruhan 20 x 60. dibaagian ruang tamu macam mana nak letak perabut. Memandangkan sekarang saya menggunakan perabut antik tapi yang bersaiz kecil. Macam mana nak menghias ruang tamu nampak cantik, besar dan kemas. Tolonglah bagi sedikit idea

    December 20, 2011 at 3:20 pm Reply
  27. ramu
    ramu

    sata mmg rumah sewa dakat seraman

    February 11, 2012 at 7:31 pm Reply
  28. Nita
    Nita

    saya mmiliki ruang tamu yng bbentuk mmanjang…saya nk dpatkan pendapat sofa brbentuk mcmna yg brsesuaian dgn ruang tmu sya…ruang tamu ini utk brsantai

    February 17, 2012 at 3:42 pm Reply
  29. fakrul
    fakrul

    asalam..sy nak tanya pendapat..bagaimana nak hias ruang tamu sy nampak lg menarik..rumah saya dua tingkat.mempunyai ruang tamu yg luas dan ruang mkn sekali dgn ruang tamu.dan berdekatan dgn tangga…harap dpt beri idea yg bagus..

    August 28, 2012 at 11:37 am Reply

Leave a Reply