Kertas dinding

wp1Penggunaan kertas dinding sebagai kemasan dinding merupakan satu pilihan yang baik. Ia memberi corak, warna malah tekstur yang tidak mampu diperolehi dengan penggunaan cat. Kerja pemasangannya juga boleh dikatakan mudah dan cepat. Selain itu ia boleh ditanggal tanpa merosakkan dinding asal. Kertas dinding yang berkualiti mampu bertahan antara tujuh hingga 10 tahun dan ia tidak mudah pudar. Ini menjadikan ia satu pilihan yang  juga berkesan dari segi kos. Pemilihan kertas dinding perlu dibuat dengan teliti khususnya supaya ia selaras dengan konsep dekorasi. Pemilihan corak dan warna yang tepat pastinya memberi kepuasan. Jika anda kurang mahir tentangnya kebanyakan kedai kertas dinding ada menyediakan khidmat nasihat yang anda perlukan. Dari aspek penjagaan, kertas dinding harus bebas dari kelembapan yang tinggi. Jika terkena air, segera lap dan keringkan betul-betul. Kelembapan jika dibiarkan terlalu lama menyebabkan kertas menjadi koyak atau lekang di samping menjadi comot dan hilang serinya. Berikut cara memasangan kertas dinding jika berminat DIY. Sediakan bahan: # Kertas dinding, pita ukur dan gam khusus untuk kertas dinding, span serta sedikit air. # Gam perlu dibancuh sekurang-kurangnya 20 minit sebelum pemasangan. Langkah 1 # Dinding perlu diratakan bagi memudahkan proses pemasangan. # Ukur keluasan dinding supaya sama dengan ukuran kertas dinding. Langkah 2 # Sapu gam kertas dinding yang ukurannya sama dengan keluasan dinding. # Mulakan proses pemasangan dengan menampal kertas dinding pada bahagian tengah terlebih dulu diikuti kiri dan kanan. Langkah 3 # Apabila proses menampal kertas dinding siap, gunakan span berair untuk membersihkan gam yang tertinggal pada permukaannya. Info: # Proses pemasangan dimulakan dengan bahagian tengah dinding bagi memperlihatkan corak dan warnanya sekata. # Elakkan menyentuh kertas dinding yang siap dipasang sekurang-kurangnya satu jam kerana gam belum kering.

19 Komen untuk Kertas dinding

 1. bagaimanakah caranya untuk saya dapatkan kertas dinding tersebut? berapakah harga minimun yang saya dapat?

  terima kasih.

 2. saya mencari kertas dinding kalis bunyi…..d mana saya boleh mendapatkan nya

 3. Bagaimana mengukur dinding dan bgmana nak tau berapa byk nak beli?
  COntoh:

  Kertasdinding : 53cm x 10m

 4. saya berminat ingin memulakan perniagaan ini..bagaimana untuk saya mendalami pengetahuan atau kursus untuk saya memulakannya..harap pihak tuan dapat hubungi saya..nizam 0199794916

 5. saya juga sgt berminat utk menceburi perniagaan ini…bagaimana saya dapat mendalami pengetahuan atau kursus utk sya memulakannya….

 6. sy nak tahu brp ka hrga krts dinding yg paling murah serta berapa besar/luasnya. Sy jga minat buka bisnes ni di tmpt sy. tlg bg maklumat lanjut

 7. Selamat petang / salam 1 malaysia

  Dimana tempat yg terdekat untuk beli kertas dinding, Kakak tinggal di
  Salak Tinggi Sepang , sebelah NILAI N9. terima kasih.

 8. Dimana tempat yg terdekat untuk beli kertas dinding, saya tinggal kat wangsa maju kl. terima kasih.

 9. Saya berminat hendak memasang kertas dinding,utk rumah baru.Rekomenkan tempat yg menawarkn harga murah,berkualiti,byk pilihan dsb.Juga cara2 teperinci pemasangannya

 10. Hi Kak Shima Sepang,
  Haritu saya ternampak kat Pekan Salak. Kalau dari stesen komuter Nilai n ktm sblh kiri, terus lg sblh kiri ada kedai cat Jotun/ kedai hardware, depan sikit sblh kiri ada bangunan terbengkalai. Seberang jln berdepan dgn bangunan tu ada lot2 kedai. kat situ la kedai kertas dinding tu =)Slmt menghias!

 11. saya juga berminat untuk menceburi perniagaan ini..email sya untuk sya dapat info lebih lanjut

 12. saya baru berpindah ke rumah baru. simen dinding rumah saya tidak rata. saya telah mencat semula dinding rumah tsbt mgunakan cat yg kalis kotoran (boleh dilap dgn air sekiranya kotor) dengan harapan dinding yang tidak rata itu dapat disembunyikan. malangnya setelah dicat masih kelihatan seperti berlekuk-lekuk dan menggerutu. bolehkan kertas dinding menyelesaikan masalah ini?

 13. saya nk tahu gam jenis apa tu?

 14. sy seorang suri rmh dan sy bgitu bminat utk menceburi bidang perniagaan ini.. bagaimana caranya?

 15. saya dan suami berminat utk menceburi bidang pemasangan wallpaper di kuantan tp tengah mencari peluang krusus dan harga borong wallpaper utk pasaran kuantan ,hrp pihak tuan dpt membantu.?

 16. dinding dapur rumah saya separa jubin. saya tidak berminat dengan coraknya yang kelihatan semak.Adakah gam kertas dinding yang boleh dilekatkan di atas jubin tanpa perlu membuang jubin tersebut kerana upah untuk menanggalkannya agak mahal.

 17. Anisatul mardiyah

  gimana iy cara menempelkan gabus ke dinding.

 18. Saya berminat hendak memasang kertas dinding,utk ditoko yg rencana nya akan sy buka dgn usaha ice krim, Rekomenkan tempat yg menawarkn harga murah,berkualiti,byk pilihan dsb.Juga cara2 teperinci pemasangannya,terima kasih

 19. Di mana saya boleh mendapatkan kertas dinding yang sekitar ipoh? boleh berikan alamatnya…