20 Comments

  1. Shaiful
    Shaiful

    En. Nazli, saya ingin bertanya bagaimana pula dengan pintu jenis glossy art?
    Apa maksudnya glossy art dan adakah jenis ini tahan?? tolong terangkan serba sedikit tentang material glossy art ini. Apa yang saya tahu jenis ini hanyalah berkilat sahaja.

    August 10, 2009 at 12:08 pm Reply
  2. admin (Listing owner)

    En Shaiful,

    Glossy art tu satu jenama ke? Saya pun tak pasti. Tapi bila disebut glossy ia bermakna berkilat. Finishing berkilat ni boleh kita perolehi dengan pelbagai cara. Boleh guna kaca, boleh guna cat atau boleh guna laminasi melamine yang menampilkan konsep yang sama. Yang mana kita sesuai untuk kita terpulanglah. Mungkin bergantung kepada design atau bajet. Ketahanan pula bergantung kepada basic material yang digunakan. Misalnya adakah ia berasaskan chip board atau ply atau solid atau MDF dan sebagainya. Kalau nak ketahanan yang meyakinkan, pilih ply atau solid.

    August 10, 2009 at 12:34 pm Reply
  3. oyah
    oyah

    salam en.nazli, jika pintu kabinet menggunakan bahan maica, ia dlm kategori chipboard atau MDF board? sesuai ke maica ini digunakan dlm wet kitchen?

    August 13, 2009 at 12:02 pm Reply
  4. admin (Listing owner)

    Salam Oyah,

    Chipboard rasanya. Tapi jenama produk ni ada banyak. Kalau nak make sure kena tengok spec pengeluar. Boleh pakai. Tapi sensitif sikit dengan air dan lembapan so kena lebih berhati-hati dan rajin dalam memastikan unsur-unsur itun tak dibiar memudaratkan.

    August 13, 2009 at 12:32 pm Reply
  5. lyana puncak jalil
    lyana puncak jalil

    askum..saya nk bertanya..jika dapur saya berkelausan 15 kakai di atas n di bawah 14 kaki..barap u charge kita ya..boleh sebut harag dulu tak..nk tau budget la…

    kalau set bilik pulak…nak buat almari 10 kakai..brapa u charge beserta cermin ( seperti kabinet make up sekali)barpa u charge.
    jenis kayu apa yg u gunakan…

    baguskan guna melamine chitboard….di bawahnya./.di letak aliminium…

    August 16, 2009 at 9:12 pm Reply
  6. Wati Ab'llah
    Wati Ab'llah

    Hi Encik Nazli… I’m APARTMEN journalist from Karangkraf… is it possible if i get ur contact number? For ur info, in APARTMEN mag, we have Projek Kecil column n maybe u can contribute something for this mag… hope to hear from u soon… tq 🙂

    August 18, 2009 at 9:23 am Reply
  7. ina
    ina

    boleh tak terangkan sikit ttg pnngunaan akrilik dan mdf press board utk pintu kabinet? yg manakah lebih bagus?

    September 8, 2009 at 11:03 pm Reply
  8. CD
    CD

    Assslmkm En.Nazli,saya ada dapur yng hendak di buat kabinet ni (ukuran berbentuk ‘L’ 280cmx350cm maksimum,sekiranya tolak freeze yg saya dah ukur lebarnya 30cm rasanya ukuran yg lebih tepat ialah 350x250cm). Budget saya tidaklah besar tetapi boleh tak En Nazli berikan kos kasar utk kabinet saya itu sekiranya saya gunakan solid surface pada table top dan berapa pula kosnya kalau gunakan tile sebagai tabletop. Adakah pilihan kedua saya itu lebih murah dan lebih kukuh serta tahan lama (kerana kerangka dari simen concrete). Saya bercadang utk duduk di rumah saya (lokasi belakang Tesco Semenyih) hujung tahun ni. Tolong ye En. Nazli sebab saya sangat pening utk mencari kontraktor membuat kabinet dapur ini sebab tiada pengalaman. Terima Kasih.

    October 16, 2009 at 9:05 pm Reply
  9. tengku atie
    tengku atie

    Salam…

    Biasanya berapa ketinggian kabinet dapr bhg bawah.

    December 30, 2009 at 12:16 pm Reply
  10. jue
    jue

    mahal kos dia

    April 16, 2010 at 8:10 pm Reply
  11. hamizan
    hamizan

    saya berterima kasih pada zaghlor kerana beri peluang pada saya untuk bersama zulmar…walaupun seketika .,

    May 18, 2010 at 9:59 pm Reply
  12. fasiqa kia
    fasiqa kia

    mmacamana cara untuk menentukan suatu konsep dapur yang diingini sebab ini kali pertama membeli rumah dan bakal diuduki hujung bulan september ini

    August 13, 2010 at 1:53 pm Reply
  13. Ija
    Ija

    Salam..

    Yang manakah lebih sesuai .. kabinet dapur dari kayu atau aluminium jika kawasan perumahan yang diduduki ada anai-anai?

    September 9, 2010 at 11:50 am Reply
  14. itasamad
    itasamad

    salam.

    perlukah pintu kabinet dapur mempunyai ruang udara? terutama skali bahagian bawah dapur & gas yg panas? apakah kebaikan & keburukannya

    October 12, 2010 at 2:37 am Reply
  15. lia
    lia

    assalamualaikum…
    satu shj soalan saya:bajet ruang dapur untuk rumah baru saya ialah rm5 ribu.adakah dgn bajet itu sudah mencukupi?

    November 29, 2010 at 4:30 pm Reply
  16. syam
    syam

    salam, adakah pintu kabinet menggunakan formica sesuai utk wet kitchen?
    TQ

    May 19, 2011 at 1:39 pm Reply
  17. amir
    amir

    bleh xbg penerangan bersama gambar rajah untuk penhasilan kabinet akuarium?secara detail dan keseluruhan untuk penghasilan kabinet akuarium.

    December 4, 2011 at 8:53 am Reply
  18. LOAYLA
    LOAYLA

    NAK CARI INDO BUAT DAPUR CAM SAMBUNGAN 2 KAKI AJE.

    December 24, 2011 at 7:28 pm Reply
  19. shazlina
    shazlina

    En. Nazli kalau pintu kabinet guna fomeca tahan lasak tak

    June 24, 2012 at 2:35 pm Reply
  20. Ibrahim Zakaria
    Ibrahim Zakaria

    slm, saya ingin tanya , apakah jenis pengikat yang digunakan untuk menampung kabinet yang ingin dipasang di dinding konkrit,adakah ianya mengunakan paku simen atau palang nut atau lain-lain lagi

    December 27, 2012 at 12:13 pm Reply

Leave a Reply