Asas binaan kabinet dapur

infoPada asasnya binaan kabinet dapur boleh dibahagikan kepada 3 komponen utama iaitu;

1.  Badan kabinet

2.  Pintu kabinet

3.  Aksesori

Badan Kabinet

Badan kabinet merupakan bahagian yang menampung barangan yang bakal kita simpan dalam kabinet kita. Dengan kata lain badan kabinet menampung beban berat semua barangan berkenaan termasuk juga beban beratnya sendiri, pintu-pintu kabinet serta semua aksesori yang dipasang. Ini bermakna, badan kabinet perlu dibina dari bahan yang kukuh jika ketahanan menjadi keutamaan.

Kami di Zolmar Enterprise selalu mengesyorkan supaya pelanggan memilih badan kabinet yang dibina menggunakan ply bertetulang. Bagi kami ia adalah pilihan binaan yang paling baik untuk badan kabinet yang kuat dan tahan lasak dengan harga yang berpatutan.

Walaupun ply secara sendirinya tidak setebal dan sekuat kayu solid, ia menjadi kuat apabila diperkukuhkan dengan tetulang beluti yang diapit, dipaku dan digam di antara 2 kepingan ply. Biasanya ply dari kayu berkualiti seperti nyatoh, semangkok, oak dan sebagainya dipasang di sebelah luar dan ply berformika putih diletakkan di sebelah dalam.

Ringan dan kuat adalah ciri penting bagi badan kabinet yang ideal dan ini dapat dicapai dengan menggunakan ply diperkukuh. Jika badan kabinet itu sendiri sudah berat dan daya kekuatannya pula kurang sudah tentu kabinet dapur anda tidak akan mampu bertahan lama.

Chipboard adalah contoh bahan binaan yang solid, berat tetapi kurang mempunyai kekuatan. Bagaimanapun ia seringkali menjadi pilihan kerana harganya yang lebih murah. Kenapa murah? Sebab kerja membina kabinet mengunakan chipboard senang dan cepat. Hanya perlu potong mengikut saiz dan pasang.

Badan dari kepingan ply diperkukuh pula terpaksa melalui proses kerja yang lebih rumit, memerlukan kemahiran dan mengambil masa yang lebih lama untuk disiapkan. Oleh itu harganya lebih mahal sedikit. Tetapi jika ketahanan menjadi keutamaan anda, binalah badan kabinet anda melalui kaedah ini. Ia berbaloi dengan nilai wang yang anda belanjakan.

Pintu Kabinet

Pintu-pintu kabinet adalah komponen yang memberi karakter kepada dapur anda. Samada dapur anda akan kelihatan moden, tradisional, English dan sebagainya adalah bergantung kepada pintu kabinet anda. Corak, kemasan, warna dan aksesori pintu kabinet dapur anda memainkan peranan dalam menjelmakan gaya atau konsep dapur yang anda ingini.

Ada banyak bahan yang boleh digunakan dalam pembinaan pintu-pintu kabinet. Antara yang popular adalah kayu solid, chipboard, MDF board, kaca, akrilik, aluminium, keluli tahan karat dan beberapa lagi. Sesuatu pintu tidak semestinya menggunakan satu bahan saja malah biasanya pereka akan menggabungkan bahan-bahan berkenaan sesuai dengan konsep atau gaya yang ingin ditonjolkan.

Aksesori

Aksesori kabinet juga merupakan komponen penting dalam pembinaan kabinet moden. Ia melengkapkan kabinet anda agar menjadi lebih praktikal. Pernahkah anda melihat kabinet dapur yang dibina tanpa sebarang aksesori? Misalnya, kabinet dapur cantik dan gagah tapi tidak dilengkapi rak pengering pinggan mangkuk. Terpaksa beli set dari luar dan bila diletakkan di dapur ia mengganggu ruang atau dapur kelihatan ‘semak’.

Sebenarnya ada banyak aksesori kabinet dapur yang boleh anda pasang terus di dalam sistem kabinet anda. Jika anda membuat perancangan yang betul dan memasang aksesori yang betul, kabinet dapur anda bukan saja akan menawarkan ruang untuk anda menyimpan segala barangan keperluan bahkan ia memudahkan anda melakukan kerja-kerja penyimpanan, penyusunan dan seterusnya memudahkan pula kerja-kerja mencari dan mengeluarkannya.

Dengan pemilihan aksesori yang bijak, dapur anda mampu menjadi sebuah dapur yang amat ergonomik dan anda pasti selesa bekerja di sana. Jika anda kurang pasti apakah aksesori-aksesori yang patut ada dalam sistem kabinet dapur anda, mintalah bantuan atau pendapat pereka atau kontraktor yang akan membina kabinet dapur anda itu.

Artikel Oleh: Nazli Kimin

20 Komen untuk Asas binaan kabinet dapur

  1. En. Nazli, saya ingin bertanya bagaimana pula dengan pintu jenis glossy art?
    Apa maksudnya glossy art dan adakah jenis ini tahan?? tolong terangkan serba sedikit tentang material glossy art ini. Apa yang saya tahu jenis ini hanyalah berkilat sahaja.

  2. En Shaiful,

    Glossy art tu satu jenama ke? Saya pun tak pasti. Tapi bila disebut glossy ia bermakna berkilat. Finishing berkilat ni boleh kita perolehi dengan pelbagai cara. Boleh guna kaca, boleh guna cat atau boleh guna laminasi melamine yang menampilkan konsep yang sama. Yang mana kita sesuai untuk kita terpulanglah. Mungkin bergantung kepada design atau bajet. Ketahanan pula bergantung kepada basic material yang digunakan. Misalnya adakah ia berasaskan chip board atau ply atau solid atau MDF dan sebagainya. Kalau nak ketahanan yang meyakinkan, pilih ply atau solid.

  3. salam en.nazli, jika pintu kabinet menggunakan bahan maica, ia dlm kategori chipboard atau MDF board? sesuai ke maica ini digunakan dlm wet kitchen?

  4. Salam Oyah,

    Chipboard rasanya. Tapi jenama produk ni ada banyak. Kalau nak make sure kena tengok spec pengeluar. Boleh pakai. Tapi sensitif sikit dengan air dan lembapan so kena lebih berhati-hati dan rajin dalam memastikan unsur-unsur itun tak dibiar memudaratkan.

  5. askum..saya nk bertanya..jika dapur saya berkelausan 15 kakai di atas n di bawah 14 kaki..barap u charge kita ya..boleh sebut harag dulu tak..nk tau budget la…

    kalau set bilik pulak…nak buat almari 10 kakai..brapa u charge beserta cermin ( seperti kabinet make up sekali)barpa u charge.
    jenis kayu apa yg u gunakan…

    baguskan guna melamine chitboard….di bawahnya./.di letak aliminium…

  6. Hi Encik Nazli… I’m APARTMEN journalist from Karangkraf… is it possible if i get ur contact number? For ur info, in APARTMEN mag, we have Projek Kecil column n maybe u can contribute something for this mag… hope to hear from u soon… tq :-)

  7. boleh tak terangkan sikit ttg pnngunaan akrilik dan mdf press board utk pintu kabinet? yg manakah lebih bagus?

  8. Assslmkm En.Nazli,saya ada dapur yng hendak di buat kabinet ni (ukuran berbentuk ‘L’ 280cmx350cm maksimum,sekiranya tolak freeze yg saya dah ukur lebarnya 30cm rasanya ukuran yg lebih tepat ialah 350x250cm). Budget saya tidaklah besar tetapi boleh tak En Nazli berikan kos kasar utk kabinet saya itu sekiranya saya gunakan solid surface pada table top dan berapa pula kosnya kalau gunakan tile sebagai tabletop. Adakah pilihan kedua saya itu lebih murah dan lebih kukuh serta tahan lama (kerana kerangka dari simen concrete). Saya bercadang utk duduk di rumah saya (lokasi belakang Tesco Semenyih) hujung tahun ni. Tolong ye En. Nazli sebab saya sangat pening utk mencari kontraktor membuat kabinet dapur ini sebab tiada pengalaman. Terima Kasih.

  9. Salam…

    Biasanya berapa ketinggian kabinet dapr bhg bawah.

  10. mahal kos dia

  11. saya berterima kasih pada zaghlor kerana beri peluang pada saya untuk bersama zulmar…walaupun seketika .,

  12. mmacamana cara untuk menentukan suatu konsep dapur yang diingini sebab ini kali pertama membeli rumah dan bakal diuduki hujung bulan september ini

  13. Salam..

    Yang manakah lebih sesuai .. kabinet dapur dari kayu atau aluminium jika kawasan perumahan yang diduduki ada anai-anai?

  14. salam.

    perlukah pintu kabinet dapur mempunyai ruang udara? terutama skali bahagian bawah dapur & gas yg panas? apakah kebaikan & keburukannya

  15. assalamualaikum…
    satu shj soalan saya:bajet ruang dapur untuk rumah baru saya ialah rm5 ribu.adakah dgn bajet itu sudah mencukupi?

  16. salam, adakah pintu kabinet menggunakan formica sesuai utk wet kitchen?
    TQ

  17. bleh xbg penerangan bersama gambar rajah untuk penhasilan kabinet akuarium?secara detail dan keseluruhan untuk penghasilan kabinet akuarium.

  18. NAK CARI INDO BUAT DAPUR CAM SAMBUNGAN 2 KAKI AJE.

  19. En. Nazli kalau pintu kabinet guna fomeca tahan lasak tak

  20. slm, saya ingin tanya , apakah jenis pengikat yang digunakan untuk menampung kabinet yang ingin dipasang di dinding konkrit,adakah ianya mengunakan paku simen atau palang nut atau lain-lain lagi