Anak sungai buatan

Gunakan kreativiti yang ada untuk mencipta anak sungai yang kelihatan semulajadi.

Gunakan kreativiti yang ada untuk mencipta anak sungai yang kelihatan semulajadi.

MEMILIKI kediaman dengan laman yang sempit atau terhad sebenarnya tidak membataskan kerja menghias. Jika ada kreativiti, ruang yang sempit dapat dihiasi sesuai konsep dikehendaki pemilik kediaman.

Meletakkan landskap kejur di ruang terhad juga perlu diberikan perhatian. Antara landskap kejur yang biasa digunakan adalah pancuran air dan kolam mini buatan.

Jika mahu menampilkan kelainan, cuba letakkan anak sungai buatan di laman yang dibina menggunakan konkrit. Bagi memudahkan kerja membina anak sungai buatan, lantik saja kontraktor landskap.

Namun, jika mahu mencuba sendiri membina anak sungai buatan, gunakan kreativiti supaya apa yang dihasilkan nampak semula jadi dan hidup.

Penentuan lokasi perlu sesuai dan mengambil kira arah aliran air, cahaya matahari dan kesesuaian tanah. Punca air juga perlu di ambil kira.

Sebelum membina aliran air berkenaan, tentukan dulu kawasan dan lokasinya. Selepas itu, lakarkan bentuk landskap yang bakal dibina sebagai panduan.

Kemudian, kerja membina anak sungai boleh diteruskan dengan membersihkan dulu kawasan laman termasuk membuang batu, akar kayu dan benda asing dalam tanah. Selepas itu korek tanah seperti bentuk parit sebelum kerja menyimen dilakukan bagi membina aliran anak sungai. Seeloknya bina satu kolam yang sedikit dalam untuk meletakkan pam air.

Pilih tumbuhan yang sesuai dengan tema air.

Pilih tumbuhan yang sesuai dengan tema air.

Selepas kerja membina anak sungai konkrit siap, tiba masa meletakkan landskap lembut untuk menghidupkan suasana. Selain batu granit, sungai dan kerikil diletakkan di kiri kanan aliran air, tanam pokok yang tahan dengan kawasan lembap seperti iris, pandan, spesies caladium dan calathea.

Beberapa spesies paku pakis yang juga boleh ditanam berhampiran aliran air yang sesuai untuk mencantikkan lagi anak sungai buatan berkenaan.

Objek hiasan seperti terendak lampu ala Bali ini menyempurnakan taman.

Objek hiasan seperti terendak lampu ala Bali ini menyempurnakan taman.

Tumbuhan juga sesuai ditanam dalam kolam seperti Cyperus papyrus , cat tail atau ekor kucing dan keladi bunting bagi menyerlahkan lagi anak sungai berkenaan.

Apa yang penting, pastikan aliran dan pam air yang digunakan berfungsi dengan baik. Pastikan air sentiasa mengalir menyerupai sungai sebenarnya.

Bagi menutup kecacatan aliran air, letakkan batu sungai dan kerikil manakala batu granit disusun selerak dan bertingkat bagi menampakkan suasana seakan benar-benar dan semula jadi.

Di dalam kolam diletakkan pasir yang antara lain dapat berfungsi menjadi penuras air supaya air sentiasa jernih. Bagi mencantikkan lagi kolam, letakkan anak ikan seperti ikan emas dan koi.

FAKTA: Batu untuk anak sungai buatan

# Selain membeli batu sungai dan kerikil daripada kedai landskap, anda boleh mengutip batu di sungai atau tepi jalan. Sebelum dijadikan hiasan replika anak sungai, basuh dulu batu dengan air biasa atau sabun. Tidak perlu gosok batu terlalu kuat cukup sekadar mengelap saja.

# Bahagikan batu kepada tiga kelompok batu utama iaitu igneus, batu mendapan dan metamorfosis. Batu Igneus

tidak mempunyai banyak lapisan atau tidak bertekstur dan biasanya berwarna putih, hitam dan kelabu. Batu mendapan pula berlapis kasar dan berwarna coklat keperangan manakala metamorfosis berwarna lebih cerah dan lapisan nipis.

# Kaedah Simenferro, sejenis struktur binaan yang terdiri daripada campuran pasir, simen dan air yang dilepa nipis pada jejaring dawai keluli boleh digunakan bagi membentuk replika anak sungai.

# Simenferro – Mudah dibentuk, tahan jika terdedah kepada hujan dan panas, kukuh dan mudah dibaiki, tidak memerlukan teknologi tinggi dan kos penyelenggaraan rendah

# Simenferro banyak digunakan untuk pembinaan perumahan/pembangunan seperti dinding dan atap, kolam ikan dan pintu kawalan air. Dalam landskap ia banyak digunakan bagi pembinaan hiasan seperti cendawan, batu tiruan dan kerusi meja.